Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Slapp av - du hadde ikke kontroll i utgangspunktet

Slapp av - du hadde ikke kontroll i utgangspunktet

Hva skjer med deg når du opplever at verden rundt deg ikke lengre er som forventet?

Oppstår det følelser av uro og ubehag? Kanskje usikkerhet og en følelse av å mangle kontroll?

Hvorfor er det slik?

Det kjappe svaret er muligens koronakrisa - at vi må leve annerledes enn vi er vante med og dermed opplever usikkerhet på flere områder. 

Men kanskje handler ikke svaret om omgivelsene våre. 

 

I hverdagen oppleves omgivelsene våre mer eller mindre forutsigbare og kjente. Vi tolker det som normalt og innenfor kontroll når vi kan spillereglene.

Vi opplever kontroll når vi vet sånn høvelig hva vi kan forvente av andre mennesker, av inntekter, og hva vi skal gjøre hvis noe uforutsett oppstår (bare ikke av dagens dimensjoner). Endringer er noe vi styrer selv og kan velge inn eller ut av livene våre hvis vi har tid og/eller lyst. 

I dag står vi midt oppi det med begge beina, med en påtvunget endring av hverdagen. Vi blir konfrontert med uklarhet rundt hvor lenge dette vil vare, økonomisk usikkerhet, press og stress rundt et endret privatliv og mye mer som kommer i kjølvannet av krisa vi står i. 

Det er klart dette er utfordrende og kan oppleves stressende, men til deg som kjenner på mangel på kontroll, så har jeg ett spørsmål (og vær ærlig med deg selv nå):

  • hvor mye kontroll hadde du egentlig i din "normale" hverdag?

Min påstand er rett og slett at du ikke hadde kontroll i utgangspunktet. 

Jeg mener ikke å legge sten til byrden her, tvert om. Jeg prøver bare å si fra følgende; om du ikke hadde kontroll i utgangspunktet, så det er ingen grunn til å bekymring. Ingenting er jo forandra. 

Da blir neste spørsmål;

  • hvis du ikke kan kontrollere omgivelsene, hva kan du gjøre da?

Det eneste du reelt kan kontrollere, er deg selv og dine reaksjoner. Du kan i legge til rette for kontroll over hvordan du vil ha det og hvordan du vil ta det. 

Når du opplever økt selvkontroll, minsker behovet for kontroll av omgivelsene. Da kan du stå stødigere når det stormer som verst gjennom uønskede endringer og i pressede situasjoner. 

Hvordan gjør du dette?

Jo, gjennom å være tilstede her og nå - i øyeblikket.

Superenkelt, ikke sant.

«Hemmeligheten med forandring er å fokusere all energi, ikke på å bekjempe det gamle, men å bygge det nye.»

-Socrates-

Lyst å lære mer? Klikk her

Skrevet av Paro 

Paro coacherDel denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn