Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Hvorfor er det så vanskelig når de andre kan mer?



Hvorfor er det så mye vanskeligere å holde foredrag når de som sitter i salen kan mer enn meg?

Dette spørsmålet fikk jeg fra en kunde.

Personen som stilte spørsmålet er en dreven foredragsholder/foreleser som helt tydelig er faglig sterk, engasjert og dyktig. Å holde foredrag og forelesninger opplevdes gøy og givende helt til det var noen som hen anså som mer kompetent til stede, da ble det straks vanskeligere og prestasjonsangsten kom snikende.

Når du differensierer mellom å synes det er greit å holde foredrag og ikke synes det er greit avhengig av publikummet, så er det kjapt for meg som coach å se at dette omhandler en eller annen type tolkning av de ulike situasjonene. Noen er generelt redde for å stå foran andre og da kan man se på for eksempel sceneskrekk, uerfarenhet eller andre faktorer som gjør det ubehagelig å synes. Men i dette tilfellet omhandler det en person som trivdes i sin rolle, helt til publikum endret seg.

 

Etter noen runder med analyse kom det frem at den indre dialogen omhandlet;

«De andre kan så mye mer enn meg»

«Jeg er redd jeg ikke er god nok.»

«Jeg må late som jeg er bedre enn jeg er for å være sikker på å være god nok».

 

Så snart det ble åpenbart at dette var dialogen, ble også tankesettet mulig å endre. Når du ikke er god nok, de andre er bedre og du må begynne å late som du er en annen enn den du er, så er det vanskelig å vite hvordan man skal fremstå. Vet du ikke hvordan du skal fremstå, har du heller ikke kontroll på situasjonen. Med denne bevisstheten kunne personen gi slipp på å late som hen var en annen enn den hen var, noe som umiddelbart reduserte stressnivået.

I tillegg var det to områder som var viktig for forløsning. Det ene var å se på at hvis du er i en posisjon til at andre fagpersoner vil høre på deg, så er du mest sannsynligvis kompetent nok. Det andre var å se på at hens måte å formidle av stoffet var unikt og at det faktisk ikke er noen andre som kan gjøre det som denne.

 

Når du skal holde foredrag eller taler, hva er det du sier til deg selv?

Vi har alle en indre dialog og denne påvirker deg på godt og vondt. Å bli bevisst dialogen kan hjelpe deg å forløse ditt potensiale og oppleve formidlingsglede.

 

På tide å ta styring på hva som påvirker deg?

 

Stemmeprakt lanserer nettkurset «Stress ned – få mer overskudd» høsten 2018. Teknikkene du lærer her vil være en god medhjelper til å bli mer bevisst hvordan du tenker og ta kontroll på ulike situasjoner som medfører stress.

Bilde av Paro 

 

Skrevet av Paro



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn