Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Dårlig prestasjon? Men så si takk da!

Dårlig prestasjon? Men så si takk da!

Takk brukes mye i hverdagen - vi lærer barna å si takk, vi bruker det på butikken, generelt når vi er høflige, når noen gir oss noe, når vi har spist oss mette.

Takk er et kort og nokså enkelt ord. Det er gjerne et av de første ordene vi lærer oss på et fremmed språk. Selv kan jeg si «takk» på arabisk, gresk, tysk, russisk, spansk, fransk, italiensk og engelsk for å nevne noen, uten at det betyr at jeg snakker alle disse språkene flytende. 

Samtidig som takk er et slikt lite, hverdagslig, enkelt og mye brukt ord, er det også et av de vanskeligste som finnes. For om hverdagsbruken er enkel, kan det å ta innover seg takknemlighet og virkelig føle på det, oppleves vanskeligere. 

Et konkret eksempel går igjen i forbindelse med pres(en)tasjoner. Se for deg at du har gjennomført en prestasjon som du ikke selv er helt fornøyd med og noen gir deg et kompliment, hva svarer du da?

Sier du «takk»?

Min erfaring er at de fleste av oss vil ha fokus på vår egen tolkning av prestasjonen og ikke på tilbakemeldingen fra den eksterne part. Dialogen blir fort noe i retning av;

* Så flink du var! 

* Nei, det synes jeg ikke. Jeg bomma på det og det...

Eller 

* Det var skikkelig flott å høre på! 

* Nja, jeg har gjort det bedre før...

Høres det kjent ut?

Når vi får et kompliment er det lett å ha fokus på deg selv og ikke den som gir deg det. I bunn og grunn underkjenner du da den andres mening. Underforstått kan du ende opp med å si; du har ikke peiling eller din mening betyr ikke noe for meg. 

Ønsker du det?

Neste gang du kommer i en slik situasjon, prøv å glem hva du selv synes og ta inn over deg at dette er noen som synes noe positivt om det du gjorde. Å si takk vil da være å anerkjenne at den andre gir litt av seg selv til deg, at den bruker tid på å gi deg noe positivt og at den setter pris på det du delte.

Det er verdt en takk i seg selv!

Så kan du heller bruke et annet tidspunkt i livet ditt på å være misfornøyd eller underkjenne prestasjonen din.

Profilbilde av Paro

Skrevet av Paro N. Lyngmo Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn